2020. évi pályázat!

Cetelem Zöldsuli Program

Másképp élünk – a tudatos az új normális

William Rees kanadai ökológus 1996-ban alkotta meg az ökológiai lábnyom fogalmát, hogy mérje az emberi tevékenység környezeti hatásait. Az ökológiai lábnyomunk mérete számtalan dologtól függ. Számít például, hogy otthon mennyi energiát, villanyt, földgázt használunk, hogyan közlekedünk, milyen messzire és mivel utazunk nyaralni, mit eszünk, mit vásárolunk, mennyi hulladékot termelünk. Az emberiség először 1970-ben lépte túl a Föld erőforrás-felhasználásának fenntartható szintjét, akkor december 29-ére esett a túlfogyasztás napja, az a nap, amikorra elhasználtuk bolygónk egy évre elegendő erőforrásait. Azóta egyre „nagyobb lábon élünk”, a Túlfogyasztás világnapja pedig egyre korábbra esik - a tavalyi évben már július 29-én volt, vagyis 5 hónappal előbb, mint 1970-ben. 

2020-ban főként a koronavírus következtében hozott korlátozások miatt a túlfogyasztás világnapja három héttel kitolódott a múlt évhez képest. Ez azt jelenti, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma 9,3%-kal csökkent az elmúlt év azonos periódusához képest. Az emberek otthon maradtak, a gazdaság lelassult, a kereslet, a járműforgalom, az építőipari aktivitás és az élelmiszerpazarlás is csökkent. A megváltozott mindennapok során jobban odafigyeltünk egymásra, a bolygónkra és saját magunkra is. Az autót sokan biciklire cseréltük, nem vásároltunk semmi feleslegeset, menza és étterem helyett otthon sütöttünk, főztünk, nem volt vettünk új ruhákat, mert csak a legszükségesebb dolgokért mozdultunk ki a lakásból. Új szokásaink hozzájárultak egy tudatosabb, fenntarthatóbb élethez, egy olyan új normálishoz, amely segít megóvni bolygónk erőforrásait.

A koronavírus más változásokat is hozott, a digitális oktatás kíhívás elé állította az iskolákat, a tanárokat és a diákokat egyaránt. Idén ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. Először rajtatok a sor, dolgozzatok közösen, akár otthonaitokból és mutassátok be kreatív eszközökkel, hogy számotokra milyen az „új normális”, hogyan változtattatok a korlátozások időszaka alatt a szokásaitokon, hogyan éltek, vásároltok, közlekedtek MÁSKÉNT és TUDATOSABBAN, és ez hogyan segít megóvni a Föld erőforrásait, csökkenteni a túlfogyasztást és az ökológiai lábnyomunkat. A kreatív pályázatok célja a példamutatás.

Javasoljuk, hogy a vírushelyzetre tekintettel használjatok digitális kollaborációs eszközöket (pl. Teams, Zoom), készítsetek prezentációt (pl. Prezi), infografikát (pl. Pictochart, Canva), montázst (pl. Adobe Spark), videót (pl. Windows Movie Maker 10, OpenShot Video Editor, DaVinci Resolve)! 

Nyerjetek és használjátok fel a támogatást a digitális lehetőségek fejlesztésére! 10 osztály 200 000Ft, további 5 osztály pedig 500 000 Ft támogatásban részesülhet!

2020. december 4. 10:00 óráig várjuk a pályázatokat!

A pályázatra bármilyen kreatív eszközzel készült alkotás benyújtható, de a pályázati felületre csak egy rövid leírás és egy kép tölthető fel. Ezért ha valamilyen digitális formátumú pályaművet – például videót, prezentációt, infografikát készítetek, akkor javasoljuk, hogy töltsétek azt fel egy az interneten publikusan elérhető helyre, és az arra mutató linket illesszétek be a pályázati felület leírás részébe.


FONTOS! A pályázat részeként benyújtott képek és videók mellé hozzájáruló nyilatkozat szükséges az összes szereplő természetes személytől (16 éven alattiak esetében szülő vagy törvényes képviselő aláírásával). A nyilatkozat letölthető innen. Az aláírt, kitöltött nyilatkozatokat a zoldsuli@cetelem.hu e-mail címre várjuk a pályázó adatainak megjelölésével.

A pályázat részletei itt tekinthetők meg:

Játékszabályzat

Jelentkezés

Iskola neve*
Iskola címe*
Iskola elérhetőségei*
Iskolai alapítvány neve*
Osztály neve*
Kapcsolattartó*
Pályamunka leírása (min. 25, max. 500 karakter) *
500
* Kötelezően kitöltendő mező